Waarom wil iedereen in de zomer een nieuwe baan?

De zomer is in volle gang en hopelijk voor jou een tijd voor ontspanning, vakantie en zonnige dagen. Maar het is ook een periode waarin veel mensen beginnen na te denken over hun carrière en de mogelijkheden voor verandering. Of je nu werkzaam bent in de interieurbranche of de projectmarkt, het kan voelen alsof iedereen om je heen plotseling op zoek is naar een nieuwe baan. Maar wist je dat de beste tijd om actief op zoek te gaan eigenlijk net na de zomer is? Hier is waarom dat zo is, en wat je nu al kunt doen om je voor te bereiden op het hoogseizoen van vacatures.

Waarom wil iedereen in de zomer een nieuwe baan?

Gebruik jij de zomer voor reflectie?

 1. Vakantie en Reflectie: Tijdens de zomervakantie heb je eindelijk de tijd om na te denken over je werk en je toekomst. Zonder de dagelijkse werkdruk, kun je beter nadenken over wat je echt wilt en waar je heen wilt in je carrière.
 2. Marktdynamiek: Bedrijven zijn in de zomer vaak minder actief met het aannemen van nieuw personeel vanwege vakanties en een algehele afname van de bedrijfsactiviteiten. Dit geeft jou de tijd om je voor te bereiden op de drukke periode die volgt.

Waarom is de periode na de zomer het beste moment om te zoeken?

 1. Herfst offensief: Na de zomer komt de bedrijvigheid terug op gang. Bedrijven die het plaatsen van vacatures hebben uitgesteld, beginnen weer actief te zoeken naar nieuw talent om hun teams te versterken voor het laatste kwartaal van het jaar.
 2. Nieuwe budgetten: Veel interieurbedrijven krijgen in het najaar nieuwe budgetten goedgekeurd, wat betekent dat er meer middelen beschikbaar zijn voor nieuwe medewerkers.
 3. Meer vacatures in de interieurbranche: Historisch gezien zien we een piek in het aantal openstaande vacatures in september en oktober. Dit maakt het de ideale tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe positie.

Wat kan je nu al doen om jezelf voor te bereiden?

 1. Update je CV en portfolio: Zorg ervoor dat je CV en portfolio up-to-date zijn met je meest recente projecten en ervaringen. Een professioneel en visueel aantrekkelijk portfolio is een must in de interieurbranche en projectmarkt.
 2. Onderzoek: Doe grondig onderzoek naar bedrijven waar je graag zou willen werken. Leer meer over hun projecten, cultuur, en waarden. Dit helpt je om gerichter te solliciteren en beter voorbereid te zijn tijdens sollicitatiegesprekken.
 3. Vaardigheden verbeteren: Volg cursussen of workshops om je vaardigheden te verbeteren. Of het nu gaat om nieuwe ontwerpsoftware, projectmanagementtechnieken, of andere relevante vaardigheden, het bijspijkeren van je kennis maakt je aantrekkelijker voor werkgevers.
 4. Personal branding: Werk aan je online aanwezigheid en persoonlijke branding. Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel up-to-date is en reflecteert wie je bent als professional. Deel je inzichten en werk om jezelf te positioneren als een expert in je vakgebied.

Actiepunten voor het najaar

 1. Plan sollicitaties: Kijk op de vacaturewebsite Interieur Carrière. Maak een plan voor je sollicitaties in september en oktober. Stel doelen voor het aantal sollicitaties per week en hou je voortgang bij.
 2. Bereid je voor op interviews: Oefen je sollicitatiegesprekken en bereid antwoorden voor op veelgestelde vragen. Denk ook na over vragen die je zelf wilt stellen tijdens een interview.
 3. Volg de narkt: Blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de interieurbranche en projectmarkt. Dit geeft je een voorsprong tijdens gesprekken en laat zien dat je betrokken en goed geïnformeerd bent.
Scroll naar boven